Inicio > Publicaciones > Papeles de Economía Española
Puntero indicador
Publications

Papeles de Economía Española

Title article:
El sector de la agroalimentación: fusión entre productos tradicionales y modernos
Authors:
M.ª Teresa Fernández Núñez
Abstract:

ES:
En este trabajo se analiza la competitividad de la industria agroalimentaria española en el mercado europeo desde la década de 2000 y se categoriza el comercio internacional según el éxito o fracaso en competencia en precios o en calidad. El rápido crecimiento de las exportaciones de esta industria ha estado acompañado por una mejora de su competitividad internacional. La diversificación de la cesta de exportaciones hacia productos más diferenciados y exitosos en calidad ha contribuido a esta mejora. No obstante, todavía son muy importantes los productos agroalimentarios que son competitivos en los mercados internacionales y asocian la fuente de sus ventajas comparativas a los precios.

EN:
This paper investigates the competitiveness of agri-food exports of the Spain on European market from 2000 to 2014. This article also analyzes price and quality competitiveness and comparative advantage in trade flows. The rapid growth of Spanish agri-food exports has led to an improvement in their international competitiveness. Since the beginning of the century, the rapid growth al Spanish agri-food export has been accompanied by an improvement in their international compettiveness. The diversification of the export basket towards more different iated quality products has contributed to this improved compettiveness. However, there are still many competitive products in internati onal markets that associate the source of its comparative advantages to prices.

Full text article:
Search
Buscar
Search in:
Search by:
Bandeja
Articles tray

Carrito
Basket

If you do not have the software required to view the documents, simply download it by clicking on the images below.